Det Grønlandske Selskab inviterer:
Begivenheder Search and Views Navigation
januar 2025
Ekspeditionsefterladenskaber i Grønland – Vidnesbyrd om drama, sult v. ved Peter Frykman og Peter R. Dawes
Foto:Robeson Channel, her er mindre end 25 km fra Grønland til Canada. Foto: Peter R. Dawes. Foredrag ved Peter Frykman og Peter R. Dawes. Foredragsholderen vil med udgangspunkt i den prisvindende bog ”Expedition Relics from High Arctic Greenland” (Forlaget Tuasculanum 2022) skrevet af Peter R. Dawes, som behandler opdagelseshistorien for det vestlige Nordgrønland i detaljer, fortalt gennem fundmateriale (ekspeditionsefterladenskaber) bestående af 102 artefakter. Artefakterne består af alt fra proviant, tøj, professionelt udstyr og våbendele til personlige breve og ejendele. Aftenens…
Læs mere »februar 2025
Østgrønlandsagen: Forudsætninger, følger og geopolitiske realiteter v. Thorkild Kjærgaard
Foto: Leiff Josefsen, Nuuk. Nordboerne i Grønland var af norsk-islandsk oprindelse og Danmark havde intet med Grønland at gøre før oprettelsen af den dansk-norske union i 1$80, hvor nordboerne allerede sang på sidste vers. Ikke desto mindre gik Grønland til Danmark, da den dansk-norske union blev opløst ved freden i Kiel 1814. Denne himmelråbende uretfærdighed udløste en voldsom storm i forholdet mellem Danmark og Norge, der først stilnede af efter 1945. Aftenens foredragsholder, dr.phil. Thorkild Kjærgaard var i 2002.-15 lektor…
Læs mere »Kunstudvalget Aron. Nytårsmøde
Der serveres et glas vin og chips.
Læs mere »Læseklub i Det Grønlandske Selskab i Kraemer Hus
Tilmelding påkrævet! Læseklubben der mødes fast hver tredje torsdag i måneden i Kraemer Hus er fyldt op. Kontakt sekretariatet på eller telefon 6160 5331, hvis du ønsker at komme på venteliste eller med på et nyt hold. Læs mere om læseklubben og se læseliste på www.dgls.dk/laeseklubber
Læs mere »Meget gammel og kold – Grønlandshajen v. Professor John Fleng Steffensen
Foto: To hajer, fire meter lange, fanget på 600 m dybde i Bredefjord tæt på Narsaq. Den ene er i løbet af natten spist af andre hajer, så kun rygrad, hoved og hale er efterladt. Foto: Kirstine Fleng Steffensen. John Fleng Steffensen, Kbh. Universitet, har sammen med andre forskere fra Grønland, Norge og USA, påvist at Grønlandshajen er det hvirveldyr på kloden der lever længst og i mindst 272 år. Hans forskning viser at Grønlandshajens alder måske kan nå hele…
Læs mere »marts 2025
Studenterforum DGS
Foredrag annonceres senere. KUN for studerende. Se også www.facebook.com/StudenterforumDGS.
Læs mere »Grønlands økonomi lige nu og i fremtiden v. Torben M. Andersen
Foto: Aarhus Universitet. Foredraget vil se nærmere på hovedtrækkene i den grønlandske økonomi og forventningerne til udviklingen på kort og lang sigt. Perspektiverne for at gøre økonomien mere selvbærende, herunder muligheder for at udvikle en mere bred erhvervsstruktur og betydningen af bloktilskuddet, vil blive diskuteret. Aftenens foredragsholder er Torben M. Andersen, Aarhus Universitet, formand for Grønlands Økonomiske Råd, tidligere overvismand. Foredraget vil blive streamet til medlemmer. Der serveres pizza og vin fra kl. 17.30 mod betaling. Gæster er velkomne mod…
Læs mere »Læseklub i Det Grønlandske Selskab i Kraemer Hus
Tilmelding påkrævet! Læseklubben der mødes fast hver tredje torsdag i måneden i Kraemer Hus er fyldt op. Kontakt sekretariatet på eller telefon 6160 5331, hvis du ønsker at komme på venteliste eller med på et nyt hold. Læs mere om læseklubben og se læseliste på www.dgls.dk/laeseklubber
Læs mere »Therkel Mathiassens to-årige ophold under 5. Thule Ekspedition og hans betydning for arkæologien i Grønland v. Dorte Rørbæk og Bjarne Grønnow
Dobbeltforedrag ved Dorte Rørbeck Mathiassen, forfatter, geolog og barnebarn af Therkel Mathiassen, og Bjarne Grønnow, forskningsprofessor ved Etnografisk Samling, Nationalmuseet. Dorte Rørbeck Mathiassen har udgivet og kommenteret Therkels dagbøger fra hans deltagelse i 5. Thule Ekspedition. Bogen ”Rejsen til Nordlysets land” kaster et helt nyt lys over ekspeditionen. Vi følger Therkel på den eventyrlige rejse igennem to år, i tykt og tyndt. Vi får herved et helt nyt indblik i, hvad datidens ekspeditionsliv krævede, når man både skulle bedrive videnskab…
Læs mere »april 2025
Når frosten bider, på sporet af Peter Freuchen: Ekspeditionslivet 1934 contra 2024 v. Asbjørn Skjøth Bruun
Foto: Asbjørn Skjøth Bruun (selfie fra kanten til Berings Strædet). Foredraget ved Asbjørn Skjøth Bruun vil blive holdt efter Selskabets generalforsamling. Stjernevrimlen tændes på himmelhvælvingen, natten og kulden kommer med nådesløs styrke over Alaska. Kulden mærkes helt ind til rygmarven. Frosten bider og den sætter spor, og det er sporene jeg følger. Skiene har krydset slædesporene til Mylius-Erichsen, Mikkelsen, Rasmussen og selvfølgelig Peter Freuchen. I Øst og Vestgrønland, i Thule, i Danmarksfjorden og nu i Alaska på vej mod Nome, 100…
Læs mere »