Det Grønlandske Selskab inviterer:

Indlæser Begivenheder

Kommende Begivenheder

Begivenheder Search and Views Navigation

Begivenhed Views Navigation

september 2024

Reception for ny bogudgivelse ”Den dag solen stod op”

september 26 @ 19:00 - 19:30
Kraemer Hus, L.E. Bruuns Vej 10
Charlottenlund, 2920 Danmark
+ Google Maps

Reception for ny bogudgivelse ”Den dag solen stod op” i Kraemer Hus torsdag d. 26. september kl. 19 Vi er glade for at kunne præsentere bog nr. 52 i serien af Det Grønlandske Selskabs særskrifter, når vi indbyder til bogreception torsdag d. 26. september for bogen ”Den dag solen stod op” af Lene Leed, Nikoline Leed la Cour og David Storch Leed. I bogen følger læseren livet i bygden Oqaatsut (Rodebay) gennem 7 år med store udfordringer og store glæder.…

Læs mere »

Grønland set fra Beringstrædet: Yupik-befolkningen i Tjukotka v. Bent Nielsen

september 26 @ 19:30
Kraemer Hus, L.E. Bruuns Vej 10
Charlottenlund, 2920 Danmark
+ Google Maps

Jagt på hvalros – Foto: Bent Nielsen Ved slutningen af sin 5. Thule ekspedition krydsede Knud Rasmussen i 1924 Beringstrædet og besøgte Tjukotka, som er den nordøstlige provins i Rusland; men han blev straks udvist. I sovjettiden var Tjukotka lukket for udenlandske besøgende, men efterfølgende har foredragsholderen Bent Nielsen med Danske Tjukotka Ekspeditioner genoptaget kontakten til den lokale inuit-befolkning (yupiget), og Tjukotka og formidlet konkret kontakt til Grønland. I foredraget vil Bent Nielsen fortælle om yupiget til daglig og til…

Læs mere »

oktober 2024

Studenterforum DGS. Grønland og Danmark – set gennem skønlitteraturen’ v. Emilie Dybdal

oktober 2 @ 16:30 - 18:00
Det Arktiske Hus, Strandgade 102, 2. sal
København, København K 1401 Danmark
+ Google Maps

KUN FOR STUDERENDE! Med navne som Kim Leine, Iben Mondrup og Niviaq Korneliussen er der de seneste år opstået en enorm interesse for skønlitteratur om Grønland. Men hvorfor opstår denne interesse netop nu? Hvad er det for tematikker, forfatterne behandler? Og hvordan beskrives forholdet mellem Grønland og Danmark egentlig? Dette er nogle af de spørgsmål, som Emilie Dybdal, ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet, vil komme omkring i dette foredrag, der især lægger vægt på, hvordan litteraturen går i kritisk dialog med…

Læs mere »

Kunstudvalget ARON. Årsmøde med udlodning af kunst

oktober 3 @ 18:30
Kraemer Hus, L.E. Bruuns Vej 10
Charlottenlund, 2920 Danmark
+ Google Maps

Kunstudvalget ARON afholder årsmøde med udlodning af indkøbte værker. Efter udlodningen er der traditionen tro socialt samvær, hvor der kan købes øl, vin og vand. Det er muligt på forhånd at bestille smørrebrød. Pris for 3 stykker smørrebrød inkl. et glas vin, øl eller vand udgør 60 Kr. som betales på mødedagen. Ønsker man smørrebrød skal bestilling til dette sendes senest  d. 1. oktober 2024 til e-mailadressen: .

Læs mere »

Thorvald Stauning og kampen om Grønland mellem de to verdenskrige v. Niels Nørgaard

oktober 10 @ 18:30
GEUS, Øster Voldgade 10 opg. N
København, København K 1350 Denmark
+ Google Maps

Niels Nørgaard. Privatfoto. Thorvald Stauning er både den længst siddende statsminister i Danmark og den længst siddende minister for Grønland. Staunings dybe overbevisning var, at Danmark skulle beskytte grønlænderne mod storkapitalens udbytning og den vestlige verdens ulykker i form af fattigdom, druk og overførte sygdomme. Det var i Staunings tid mellem de to verdenskrige, at en grønlandsk politisk elite voksede op og vejen til nutidens Selvstyre blev grundlagt. Foredraget baserer sig på hidtil ubenyttet materiale fra Staunings personlige arkiv og…

Læs mere »

Grønland Rundt med telt og hammer

oktober 22 @ 19:00
Det Grønlandske Hus Aarhus, Dalgas Avenue 52
Aarhus C, 8000
+ Google Maps

Henrik Stendal, cand.scient, licentiat, lektor, fra 2008 chefgeolog i Grønland med mere end 30 års aktiviteter i Grønland vil fortælle om sine erfaringer. Foredragets omdrejningspunkt ligger i mødet med Grønland og en fascination af naturen til beundring og refleksion. Her spiller geologien en betydelig rolle, der er med til at danne naturens former, et spil af farver fra forskellige bjergarter og de foldede lags mønstre til en undren og forbløffelse af naturens formåen. Fri entré for alle.

Læs mere »

Minedrift i Østgrønland før og nu – dobbeltforedrag v. Naja Mikkelsen og Nauja Bianco

oktober 24 @ 19:00
Kraemer Hus, L.E. Bruuns Vej 10
Charlottenlund, 2920 Danmark
+ Google Maps

Fotos: Naja Mikkelsen. Privatfoto. / Nauja Bianco. Foto: Nordatlantisk Hus/David Wogelius Historien om blyminen i Mestersvig v. Naja Mikkelsen I 1948 fandt geologen Lauge Koch forekomster af bly og zink i området omkring Mestersvig.  Nordisk Mineselskab foretog i perioden 1956 til 1963 en underjordisk brydning af bly og zink i den såkaldte ’Blyklippe’, hvor malmen blev knust og oprenset i det underjordiske flotationsanlæg. I forbindelse med brydningen blev ’Minebyen’ bygget oppe ved minen, mens en havn og en landingsbane blev anlagt nede ved kysten. I 1957…

Læs mere »

november 2024

Arktisk Festival 2024

november 2 @ 10:00 - november 3 @ 17:00
Nordatlantens Brygge, Strandgade 91
København, 1401 Danmark
+ Google Maps

Oplev en perlerække af aktiviteter, boder, konkurrencer, debatter og fascinerende foredrag, der omhandler rejseoplevelser, kultur og historie. Det bliver to dage, hvor du får mulighed for at udforske alle sider af den arktiske verden - i hjertet af København! Der er gratis adgang. Programmet bliver publiceret i oktober på arktiskfestival.dk ARRANGØRER Festivalen er arrangeret af Nordatlantens Brygge og Det Grønlandske Selskab sammen med rejsebureauet Arctic Friend, Afdeling for Grønlandske og Arktiske Studier ved Københavns Universitet, Arktisk Institut, Færøernes Repræsentation, Grønlands Repræsentation…

Læs mere »

Studenterforum DGS. Besøg på Christiansborg Slot v. Aaja Chemnitz.

november 5 @ 15:00

Foto: Aaja Chemnitz. © IA i Folketinget, 2023. Sted: Folketinget, Christiansborg, 1240 København K. KUN FOR STUDERENDE.

Læs mere »

Forsvaret af Grønland efter det seneste forsvarsforlig og i lyset af de nye sikkerhedspolitiske rammebetingelser v. Torben Ørting Jørgensen

november 14 @ 18:30
GEUS, Øster Voldgade 10 opg. N
København, København K 1350 Denmark
+ Google Maps

Torben Ørting Jørgensen. Foto: Folk og Sikkerhed I det nye forsvarsforlig er afsat flere milliarder kroner til øget overvågning omkring Færøerne og Grønland. I aftenens foredrag vil pens. kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen redegøre nøjere for indholdet af forliget i forhold til Grønland, herunder tiltagene for at rekrutteret grønlændere til forsvarets grønlandske beredskabsuddannelse. Foredragsholderen vil ligeledes redegøre for hvilke udfordringer Rigsfællesskabet står overfor ved at skulle navigere i det sikkerhedspolitiske farvand mellem bl.a. USA, NATO og EU og som har afgørende…

Læs mere »
+ Eksporter begivenheder