Grønland blev hans skæbne: Om H.J. Rink og hans tid

Grønland blev hans skæbne – Om H. J. Rink og hans tid  (2019)
Af Pia Rink
Det Grønlandske Selskab
ISBN 978-87-989168-1-9 / 1. udgave
Antal sider: Bind 1. : 392 sider og Bind 2.: 290 sider
Pris: 450 kr. inkl. moms / medlemmer 400 kr. inkl. moms, ekskl. porto / køb i webshop

NYHED! E-bog vejl. pris 299 kr. E-pub format, kan købes hos diverse online boghandlere fx Saxo, Bog & Ide  & William Dam. 

Anmeldelser

”Omsider kommer historien om denne hovedskikkelse i Grønlands historie … en rig fremstilling og smykket med en meget flot billedside … har bred relevans i en tid, hvor vi igen må forstå betydningen af vores forhold til Grønland.”

Kristeligt Dagblad, Christian Egander Skov, 11. marts 2020
Link til anmeldelsen: https://www.kristeligt-dagblad.dk/kultur/omsider-kommer-historien-om-denne-hovedskikkelse-i-groenlands-historie

 

”Rigsfællesskabet har tårnhøj prioritet for tiden, så 680 sider om, hvad der foregik i 1800-tallet, da det hele konsolideredes, er ikke én for meget … Historien er lang men godt fortalt … Et bredt og flot illustreret portræt af en afgørende personlighed i den dansk-grønlandske historie.”

Weekendavisen, Martin Breum, 13. marts 2020
Link til anmeldelsen: https://www.weekendavisen.dk/2020-11/boeger/skaebneoeen

 

”En bred, omfattende og velfortalt biografi om videnskabsmanden og embedsmanden H. J. Rink, der kom til at spille en afgørende rolle i den dansk-grønlandske historie i sidste halvdel af 1800-tallet.”

Litteratursiden.dk, Jytte Kjær Schou, 28. marts 2020
Link til anmeldelsen: https://litteratursiden.dk/boeger/groenland-blev-hans-skaebne-om-hj-rink-og-hans-tid-bind-1

 

Om bogen

Både som videnskabsmand og som embedsmand kom H.J. Rink (1819-93) til at sætte sit præg på Grønland i anden halvdel af 1800-tallet – og Grønland til at præge hele hans liv. I 1848, hvor Grønland var en god forretning for Danmark, rejste han derop for at undersøge mineralforekomster. I stedet blev han grebet af landets særprægede og storslåede geografi og af beundring over indbyggerne og deres evne til at skabe sig en tilværelse under de ekstreme livsbetingelser i det kolde land.

Men det var også en livsform, han oplevede som skrøbelig og måske truet som følge af den europæiske påvirkning. Som embedsmand i landet og direktør for Kgl. Grønlandske Handel satte han sig som mål at gengive grønlænderne deres selvbestemmelse og bevare og styrke deres oprindelige kultur og samtidig give dem mulighed for at udvikle sig i en ny tid og åbne landet mod verden omkring dem.

Biografien om Rink- udsendt i 200-året for hans fødsel – bygger på omfattende research i dokumenter og breve. Den er samtidig et stykke grønlandshistorie, der hidtil kun har været sporadisk fortalt.

Læs et uddrag 

 

Om forfatteren

Pia Rink (f. 1944) har læst til arkitekt på Kunstakademiets Arkitektskole i 1960erne, men har det meste af sit arbejdsliv været tekstforfatter og journalist inden for især bogbranchen. Var i en årrække pressesekretær på Gyldendal og senere journalist og redaktør af bogbranchens fagblad Det danske Bogmarked.

“Slægtskabet med grønlandsforskeren H.J. Rink (1819-93), der var bror til min tipoldefar, inspirerede mig efter min pensionering til at gå i gang med et større, selvstændigt projekt.”

Det tog Pia ca. 10 år at skrive biografien, hvor en stor del af tiden blev brugt på research på Rigsarkivet, Arktisk Institut og Kgl. Bibliotek i København, men også at dykke ned i dokumenter fra arkiver i Sverige, Norge, Grønland og USA. Suppleret med store mængder relevant litteratur.

“Arbejdet har indebåret mange gode, spændende og inspirerende timer, dage, uger og måneder i arkiver, på biblioteker, ved skrivebordet og foran computeren.”  

Måske kimen blev lagt allerede, da Pia kun var omkring 9 år og Knud Oldendow, som skrev den første biografi om Rink (“Grønlændervennen Hinrich Rink”), kom på besøg i barndomshjemmet. Besøget gjorde indtryk, ikke mindst på grund af Oldendows træben, så Pia stadig husker det i dag. Og da hun, grundet efternavnet, oplevede at blive spurgt ind til slægtskabet, og fandt ud af, at den var god nok, startede lysten senere til at grave ned i historien om H. J. Rink. I researchen til bogen kom Pia også i kontakt med nulevende efterkommere af Rink i Norge, som også har bidraget med billedmateriale til bogen, som ikke tidligere har været vist.

Køb bogen

Grønland blev hans skæbne – Om H. J. Rink og hans tid  (2019)
Af Pia Rink
Det Grønlandske Selskab
Antal sider: Bind 1. : 392 sider og Bind 2.: 290 sider
Pris: 450 kr. inkl. moms / medlemmer 400 kr. inkl. moms ekskl. porto / køb i webshop

NYHED! E-bog vejl. pris 299,- E-pub format, kan købes hos diverse online boghandlere fx Saxo, Bog & Ide  & William Dam.