Det Grønlandske Selskab inviterer:

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Gentoftenatten i Det Grønlandske Selskab i Kraemer Hus

september 24 @ 17:00 - 21:30

 

Gentoftenatten i Kraemer Hus byder på et tætpakket program af foredrag om Grønland sammen med trommedans. Derudover vil gæster kunne smage på arktiske delikatesser, købe bøger udgivet af Det Grønlandske Selskab og møde kunstnere og kunsthåndværkere, som arbejder og sælger fra deres stande. Mød Oline Binzer, som arbejder i sølv og ben, Magda Hansen, som sælger luffer, hjemmesko og smykker i sølv. Nadja Kreutzmann, som er guldsmed og Naja Abelsen, som har sine mytologiske skitser og tegninger med.

Det Grønlandske Selskab, Kraemerhus, L. E. Bruuns Vej 10. Kl. 17-21.30.

Program

17.00: Dørene åbnes

 

17.10-17.25: Det Grønlandske Selskab og Kraemer Hus byder indenfor på Gentofte Natten v/ Peter Normann Hansen, bestyrelsesmedlem, Det Grønlandske Selskab & Else Mikkelsen, formand for Kraemers Grønlandsfond

Vi præsenterer selskabet, aftenens program og det særlige Kraemer Hus, som selskabet holder til i og husets historie.

 

Foto af Ejnar Mikkelsen

 

17.30-17.55: Foredrag: I Ejnar Mikkelsens slædespor v/Geolog Naja Mikkelsen, GEUS

Polarforskeren Ejnar Mikkelsen startede som 13-årig sit eventyrlige liv på de syv verdenshave. I en havn mødte han en spåmand, som fortalte, at han ville komme til mærkværdige lande, som var helt hvide. Det kom til at passe. Ejnar Mikkelsen var på mange ekspeditioner i de sne- og isdækkede polområder, og han overlevede blandt andet tre år alene på Grønlands barske østkyst sammen med en ekspeditionskammerat. Foredragsholderen er barnebarn af Ejnar Mikkelsen og husker tydeligt sin farfar.

 

18-18.25: Foredrag: Nordboerne v/Jette Arneborg

Kolonister fra Island slog sig i slutningen af 900-årene ned i Sydgrønland, hvor de levede som bønder, fangere og handelsfolk. De opførte deres gårde, hvor vegetationen tillod husdyrhold. Kontakterne til Skandinavien og Europa blev opretholdt ved handel med arktiske varer, først og fremmest hvalrostand. Bosætningen varede i næsten 500 år. Beretningerne melder om skib fra Grønland til Norge i 1420, men herefter er de tavse, og da Hans Egede genoptog kontakterne i 1721, var landet beboet af inuit. Grønlands nordiske befolknings skæbne er stadig lidt af en gåde.

 

18.30-18.55: Foredrag: Eksperimentet v/Einar Lund Jensen

I 1951 blev 22 grønlandske børn i alderen 5-9 år sendt på et års ophold i Danmark og senere for hovedpartens vedkommende anbragt på børnehjem i Nuuk. De skulle lære dansk sprog og kultur og dermed blive forbilleder for kommende generationer af grønlændere. I foredraget vil vi høre om baggrunden for eksperimentet, hvem der blev udvalgt og hvorfor, samt de menneskelige konsekvenser, det fik for børnene.

 

19-19.25: Foredrag: FNs helt nye klimarapport – hvad sker i Grønland? v/Lektor Bo Vinther, Niels Bohr Instituttet

For nylig har FN udgivet sin nye klimarapport, der indeholder dramatiske konklusioner. Vi hører om Grønlands rolle i klimaforandringerne.

 

19.30-19.50: Foredrag v/Naja Abelsen: Om sin kunst: Malerier og skitser

Naja fortæller om sin kunst, med udgangspunkt i levende væsner, dyr og mennesker, mytologi, gammel grønlandsk shamanisme, kærlighedens væsen og dans. Det meste af hendes virke er egen fri kunst.   Programpunktet udgår desværre!

19.30-19.50: Foredrag: Turistattraktioner i Grønland: Hvad, hvor og hvordan kommer jeg dertil? v/Grønlands Rejsebureau

Foredraget vil præsentere en række attraktioner, som du kan opleve i Grønland, hvad enten du er på lang weekend eller tager på en længere tur. Naturligvis følger skønne billeder med dette foredrag.

 

20-20.30: Den grønlandske trommedans med Gaz Zaa Lung

Den grønlandske trommedans var tidligere en måde at finde en afgørelse på en personkonflikt, og i dag er den et symbol på kulturel identitet. Efter at have fortalt om trommedansen vil foredragsholderen danse trommedans for publikum.

 

Ilulissat. Foto: Beate Ulich

20.30-20.55: Foredrag: Turistattraktioner i Grønland: Hvad, hvor og hvordan kommer jeg dertil? v/Grønlands Rejsebureau

Foredraget vil præsentere en række attraktioner, som du kan opleve i Grønland, hvad enten du er på lang weekend eller tager på en længere tur. Naturligvis følger skønne billeder med dette foredrag.

 

21-21.10: Tak for i aften v/ formand for Det Grønlandske Selskab Johnny Fredericia

Sted

Kraemer Hus
L.E. Bruuns Vej 10
Charlottenlund, 2920 Danmark
+ Google Maps
Telefon:
+45 6160 5331
Hjemmeside:
www.dgls.dk