Det Grønlandske Selskab inviterer:

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Dobbeltforedrag: ”Inuitisk byggeskik og den tilhørende fortælling” / ”Den foranderlige grønlandske arkitektur som virkemiddel”

april 11 @ 19:30

I anledning af generalforsamlingen præsenterer vi denne aften et dobbeltforedrag. Med to beslægtede indlæg skal vi høre om de fortællinger, der kommer til udtryk i de bygninger, som befolkningen i Grønland har opført, levet i og levet med i forskellige perioder af landets historie. Foredragene ledsages af billeder.

Ph.d. og post doc Asta Mønsted. Foto: Jørn Albertus

Foredrag 1: ’Iglo’ er et ord, hele verden er bekendt med og forbinder med inuitisk byggeskik. Men de inuitiske boligkonstruktioner er meget mere forskelligartede og komplekse end det, og de gemmer på indsigter i inuits måde at forstå denne verden og menneskets rolle i den. Denne aften ser vi på de arkæologiske husruiner igennem inuitiske ”briller” i form af deres mundtligt overleverede fortællinger.

Foredragsholder er ph.d. Asta Mønsted, post.doc. ved Centre for PRIVACY Studies, Københavns Universitet, og foredraget er baseret på ph.d. afhandlingen fra 2022. Asta Mønsted har bl.a. leveret artikler til Tidsskriftet Grønland (4/2013, 3/2019, 1/2021).

Cand. mag. Mads Jefsen Neupart. Foto: Kaja Jensen

Foredrag 2 har sit fokus på, hvordan den grønlandske arkitektur har ændret sig i forbindelse med den historiske danisering af landet og en nutidig grønlandisering. Arkitekturen bliver et udtryk for, hvorledes staten med sit arkitektoniske sprog ønsker at påvirke borgerne til en bestemt adfærd eller opfattelse. Vi vil se på historiske byggerier, der har været med til at forme nutidens Grønland og nyere offentlige byggerier, der skal være med til at skabe en positiv fortælling om fremtidens Grønland. Foredragsholder er cand. mag i Europæisk Etnologi Mads Jefsen Neupart.

Der serveres pizza og rødvin efter generalforsamlingen/før foredragene mod betaling.

Sted

GEUS
Øster Voldgade 10 opg. N
København, København K 1350 Denmark
+ Google Maps