Det Grønlandske Selskab inviterer:
Begivenheder Search and Views Navigation
oktober 2024
Grønland Rundt med telt og hammer
Henrik Stendal, cand.scient, licentiat, lektor, fra 2008 chefgeolog i Grønland med mere end 30 års aktiviteter i Grønland vil fortælle om sine erfaringer. Foredragets omdrejningspunkt ligger i mødet med Grønland og en fascination af naturen til beundring og refleksion. Her spiller geologien en betydelig rolle, der er med til at danne naturens former, et spil af farver fra forskellige bjergarter og de foldede lags mønstre til en undren og forbløffelse af naturens formåen. Fri entré for alle.
Læs mere »Minedrift i Østgrønland før og nu – dobbeltforedrag v. Naja Mikkelsen og Nauja Bianco
Fotos: Naja Mikkelsen. Privatfoto. / Nauja Bianco. Foto: Nordatlantisk Hus/David Wogelius Historien om blyminen i Mestersvig v. Naja Mikkelsen I 1948 fandt geologen Lauge Koch forekomster af bly og zink i området omkring Mestersvig. Nordisk Mineselskab foretog i perioden 1956 til 1963 en underjordisk brydning af bly og zink i den såkaldte ’Blyklippe’, hvor malmen blev knust og oprenset i det underjordiske flotationsanlæg. I forbindelse med brydningen blev ’Minebyen’ bygget oppe ved minen, mens en havn og en landingsbane blev anlagt nede ved kysten. I 1957…
Læs mere »november 2024
Arktisk Festival 2024
Oplev en perlerække af aktiviteter, boder, konkurrencer, debatter og fascinerende foredrag, der omhandler rejseoplevelser, kultur og historie. Det bliver to dage, hvor du får mulighed for at udforske alle sider af den arktiske verden - i hjertet af København! Der er gratis adgang. Programmet bliver publiceret i oktober på arktiskfestival.dk ARRANGØRER Festivalen er arrangeret af Nordatlantens Brygge og Det Grønlandske Selskab sammen med rejsebureauet Arctic Friend, Afdeling for Grønlandske og Arktiske Studier ved Københavns Universitet, Arktisk Institut, Færøernes Repræsentation, Grønlands Repræsentation…
Læs mere »Studenterforum DGS. Besøg på Christiansborg Slot v. Aaja Chemnitz.
Foto: Aaja Chemnitz. © IA i Folketinget, 2023. Sted: Folketinget, Christiansborg, 1240 København K. KUN FOR STUDERENDE.
Læs mere »Forsvaret af Grønland efter det seneste forsvarsforlig og i lyset af de nye sikkerhedspolitiske rammebetingelser v. Torben Ørting Jørgensen
Torben Ørting Jørgensen. Foto: Folk og Sikkerhed I det nye forsvarsforlig er afsat flere milliarder kroner til øget overvågning omkring Færøerne og Grønland. I aftenens foredrag vil pens. kontreadmiral Torben Ørting Jørgensen redegøre nøjere for indholdet af forliget i forhold til Grønland, herunder tiltagene for at rekrutteret grønlændere til forsvarets grønlandske beredskabsuddannelse. Foredragsholderen vil ligeledes redegøre for hvilke udfordringer Rigsfællesskabet står overfor ved at skulle navigere i det sikkerhedspolitiske farvand mellem bl.a. USA, NATO og EU og som har afgørende…
Læs mere »Rockwell Kent – en bemærkelsesværdig amerikansk eventyrer, billedkunstner og forfatter v. Erik Torm
Erik Torm. Privatfoto. Foredraget er en billedfortælling om kunstneren Rockwell Kents liv og livssyn, hans billedkunst med vægt på hans grønlandske billeder, hans fascination af Grønland, mødet med den grønlandske befolkning og hans grønlandsbøger med vægt på bogen om den grønlandske kvinde Salamina (Saalamiit Fleischer Møller, f. Therkelsen), som han forelskede sig i. Foredragsholderen er forhenværende skoleleder og -udvikler Erik Torm, som i en årrække har arbejdet med kulturelle projekter i Uummannaq og i 2013 blev udnævnt til ”Research Fellow”…
Læs mere »december 2024
Fotografen Jette Bang – billeder af liv v. Leise Johnsen
Leise Johnsen. Foto: Det Grønlandske Hus. Jette Bang (1914-1964) er en meget bredt anerkendt fotograf, hvis fotos og film fra Grønland har stor kulturhistorisk værdi. Hendes arbejde satte billeder på 'det ægte' Grønland før moderniseringen og har sikret dokumentation af meget høj kvalitet og mængde for eftertiden. Jette Bang arbejdede over stort set hele Grønland. Foredraget vil handle om Jette Bangs liv og værker fra 1930erne til 1950erne, understøttet af talrige fotos. Foredragsholder er Leise Johnsen, som er forfatter til…
Læs mere »Træer i Grønland: Fortid, nutid og fremtid v. Anders Ræbild
Rosenvinges Plantage (2013). Foto: Erik Dahl Kjær. Det sydlige Grønland har fra naturens side en meget begrænset træflora, sammenlignet med andre områder på lignende breddegrader. Derfor blev der fra 1892 og frem udført en række forskellige plantningsforsøg, især i området omkring Narsarsuaq. Siden 2013 har Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning foretaget målinger i det Grønlandske Arboret ved Narsarsuaq og i Rosenvinges Plantage ved Qanassiassat med henblik på at forstå begrænsningerne for trævegetation i det sydlige Grønland. I foredraget vil et…
Læs mere »