Det Grønlandske Selskab inviterer:

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Stemmer fra Grønland – den danske koloni i 1920’erne

september 30 @ 18:30 - 20:00

I 1921 samlede grønlænderne ind til en statue af Hans Egede for at markere 200-året for missionens ankomst til Grønland. I 2020 blev den samme statue overhældt med rød maling og forsynet med en pisk.

Foto: Leif Tuxen

1921 var det år, Danmark erklærede sin suverænitet over hele Grønland, og hvor grønlænderne for alvor begyndte at tage del i diskussionen om deres lands fremtid. De fortællinger om Grønland og grønlændere, som blev formuleret dengang, viste sig at komme til at præge tiden helt frem til efter 1953, hvor Grønland officielt forlod rollen som en koloni og blev en ligestillet del af riget.

Mange af forestillingerne lever videre også den dag i dag, og måske var det derfor, at statuen blev overmalet.

I foredraget trækker foredragsholderen Kirsten Thisted os tilbage til 1920’erne og giver vha. en række personskildringer baggrunden for, hvad der rørte sig dengang mellem danskere og grønlændere; for det er det, som er forudsætningen for, hvad der rører sig i Grønland nu.

Foredragsholderen er lektor og ph.d. ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet og har siden 1980’erne forsket i grønlandsk litteratur og i relationerne mellem Grønland og Danmark. Foredraget bygger på Kirsten Thisteds dugfriske bog, hvorfra foredraget har hentet sin titel.

Detaljer

Dato:
september 30
Tidspunkt:
18:30 - 20:00

Sted

GEUS
Øster Voldgade 10 opg. N
København, København K 1350 Denmark
+ Google Maps