Det Grønlandske Selskab inviterer:

Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Activating Arctic Heritage – udforskningen af Grønlands kulturelle UNESCO verdensarv

27. januar 2022 @ 19:30 - 21:00

Denne aften vil forskningsprofessor på Nationalmuseet, dr.phil. Bjarne Grønnow fortælle om et nyt, stort forskningsprogram, ”Activating Arctic Heritage”, der omfatter to nyudnævnte UNESCO verdensarvsområder i Grønland.

Det nordlige område, Aasivissuit-Nipisat, afspejler den grønlandske fangerkulturs bosættelse og udnyttelse af fangstdyrene gennem mere end 4000 år, mens det sydlige område, Kujataa, er et arktisk kulturlandskab præget af nordboernes landbrug i Middelalderen og nutidens fåreavl.

Forskningsprojektet stiller spørgsmålene: I et langt tidsperspektiv, hvordan klarede inuit- og nordbo-samfundene de ofte drastiske ændringer i livsbetingelserne? Hvilke tilpasninger og strategier iværksatte disse samfund for at imødegå klimaændringer, skift i ressourcer og økonomiske og politiske omvæltninger i perioden fra ’Den Middelalderlige Varmetid’ over ’Den lille Istid’ til nutiden, altså fra omkring år 1000 til nu?

Projektet søger svarene bl.a. gennem arkæologiske kortlægninger, udgravninger og naturvidenskabelige undersøgelser på en række nøgle-lokaliteter, herunder Aasivissuit-Nipisat i Sisimiut-området, som foredraget fokuserer på.

Detaljer

Dato:
27. januar 2022
Tidspunkt:
19:30 - 21:00

Sted

Kraemer Hus
L.E. Bruuns Vej 10
Charlottenlund, 2920 Danmark
+ Google Maps
Telefon:
+45 6160 5331
Hjemmeside:
www.dgls.dk