Det Grønlandske Selskab inviterer:
Begivenheder Search and Views Navigation
maj 2024
Lær grønlandsk perlesyning v. Magdalene Boassen
Fotos: Magdalene Boassen. Bemærk! Alle fire workshops er nu fyldt op, og man kan kun komme på venteliste! Vi gentager succesen fra sidste forår og fylder endnu engang bordene med perler i Kraemer Hus fire dage i maj, hvor vi holder perleworkshop, og hvor du selv kan komme og sy dine egne perleøreringe eller starte på en perlehalskrave og få kyndig vejledning af Magdalene Boassen. Mange forbinder især grønlandsk perlesyning med de flotte store perlekraver og perlesmykker i de vest-…
Læs mere »Læseklub i Det Grønlandske Selskab i Kraemer Hus
Tilmelding påkrævet! Læseklubben der mødes fast hver tredje torsdag i måneden i Kraemer Hus er fyldt op. Kontakt sekretariatet på eller telefon 6160 5331, hvis du ønsker at komme på venteliste eller med på et nyt hold. Læs mere om læseklubben og se læseliste på www.dgls.dk/laeseklubber
Læs mere »Lær grønlandsk perlesyning v. Magdalene Boassen
Fotos: Magdalene Boassen. Bemærk! Alle fire workshops er nu fyldt op, og man kan kun komme på venteliste! Vi gentager succesen fra sidste forår og fylder endnu engang bordene med perler i Kraemer Hus fire dage i maj, hvor vi holder perleworkshop, og hvor du selv kan komme og sy dine egne perleøreringe eller starte på en perlehalskrave og få kyndig vejledning af Magdalene Boassen. Mange forbinder især grønlandsk perlesyning med de flotte store perlekraver og perlesmykker i de vest-…
Læs mere »august 2024
Kunstudvalget ARON. Besøg på Enehøje i Nakskov Fjord. Peter Freuchens ø 1926-1940. Der på øen skrev han de fleste af sine romaner.
Kunstudvalget Aron inviterer i samarbejde med Knud Rasmussen Selskabet til en sejltur med postbåden ”Vesta” fra Nakskov til Enehøje. Det koster 200 Kr. pr. person. Deltagerne opfordres til at tage madkurv/-pakke med. Tilmelding: ”Først til mølle” til Birte Haagen: e-mail eller tlf. 30528235 Senest d.1.august. Min. 20 max 30 personer. Med offentlig transport er det muligt – både fra øst og fra vest, idet der jo er færgehavnen Spodsbjerg-Tårs. Se venligst ”rejseplanen” på computeren. Når man kommer østfra (f.eks.…
Læs mere »september 2024
Fra Rige til Fællesskab? Grønlandsk forfatning, færøsk statsdannelse – dansk afventen? v. Ulrik Pram Gad
Ulrik Pram Gad. Foto: DIIS. Rigsfællesskabet knirker. Men er der flere skridt før grønlandsk og færøske selvstændighed? Eller en blød landing på den anden side? Ulrik Pram Gad, seniorforsker på DIIS, belyser udviklingen af Rigsfællesskabet som et stadie i en langstrakt afkoloniseringsproces. Foredraget giver et overblik over de senere års udvikling, hvor krav og ønsker fra Grønland og Færøerne for en gangs skyld synes at falde i takt, og hvor flere stemmer i Danmark nu gør sig tanker om næste skridt - mens det officielle…
Læs mere »Bogreception: Den dag solen stod op af Lene Leed, Nikoline Leed la Cour og David Storch Leed.
Reception for ny bogudgivelse ”Den dag solen stod op” i Kraemer Hus torsdag d. 26. september kl. 19 Vi er glade for at kunne præsentere bog nr. 52 i serien af Det Grønlandske Selskabs særskrifter, når vi indbyder til bogreception torsdag d. 26. september for bogen ”Den dag solen stod op” af Lene Leed, Nikoline Leed la Cour og David Storch Leed. I bogen følger læseren livet i bygden Oqaatsut (Rodebay) gennem 7 år med store udfordringer og store glæder.…
Læs mere »Grønland set fra Beringstrædet: Yupik-befolkningen i Tjukotka v. Bent Nielsen
Jagt på hvalros – Foto: Bent Nielsen Ved slutningen af sin 5. Thule ekspedition krydsede Knud Rasmussen i 1924 Beringstrædet og besøgte Tjukotka, som er den nordøstlige provins i Rusland; men han blev straks udvist. I sovjettiden var Tjukotka lukket for udenlandske besøgende, men efterfølgende har foredragsholderen Bent Nielsen med Danske Tjukotka Ekspeditioner genoptaget kontakten til den lokale inuit-befolkning (yupiget), og Tjukotka og formidlet konkret kontakt til Grønland. I foredraget vil Bent Nielsen fortælle om yupiget til daglig og til…
Læs mere »oktober 2024
Studenterforum DGS. Grønland og Danmark – set gennem skønlitteraturen’ v. Emilie Dybdal
KUN FOR STUDERENDE! Med navne som Kim Leine, Iben Mondrup og Niviaq Korneliussen er der de seneste år opstået en enorm interesse for skønlitteratur om Grønland. Men hvorfor opstår denne interesse netop nu? Hvad er det for tematikker, forfatterne behandler? Og hvordan beskrives forholdet mellem Grønland og Danmark egentlig? Dette er nogle af de spørgsmål, som Emilie Dybdal, ph.d.-stipendiat ved Københavns Universitet, vil komme omkring i dette foredrag, der især lægger vægt på, hvordan litteraturen går i kritisk dialog med…
Læs mere »Kunstudvalget ARON. Årsmøde med udlodning af kunst
Kunstudvalget ARON afholder årsmøde med udlodning af indkøbte værker. Efter udlodningen er der traditionen tro socialt samvær, hvor der kan købes øl, vin og vand. Det er muligt på forhånd at bestille smørrebrød. Pris for 3 stykker smørrebrød inkl. et glas vin, øl eller vand udgør 60 Kr. som betales på mødedagen. Ønsker man smørrebrød skal bestilling til dette sendes senest d. 1. oktober 2024 til e-mailadressen: .
Læs mere »Thorvald Stauning og kampen om Grønland mellem de to verdenskrige v. Niels Nørgaard
Niels Nørgaard. Privatfoto. Thorvald Stauning er både den længst siddende statsminister i Danmark og den længst siddende minister for Grønland. Staunings dybe overbevisning var, at Danmark skulle beskytte grønlænderne mod storkapitalens udbytning og den vestlige verdens ulykker i form af fattigdom, druk og overførte sygdomme. Det var i Staunings tid mellem de to verdenskrige, at en grønlandsk politisk elite voksede op og vejen til nutidens Selvstyre blev grundlagt. Foredraget baserer sig på hidtil ubenyttet materiale fra Staunings personlige arkiv og…
Læs mere »